Pages Menu
Categories Menu

Nyíregyházi konferencia


Forradalmi megoldás a gázfűtés kiváltására- komplex biomassza program önkormányzatoknak


A patinás Nyíregyházi megyeháza adott otthont a 2015. január 13-án „Fűtsünk be? Természetesen!”- Komplex Arundo biomassza program önkormányzatoknak címmel, kifejezetten helyi önkormányzatok számára lehetőséget kínáló szakmai konferenciának.

Kozma Péter megyei kormánymegbízott nyitotta a rendezvényt, akinek meghívására több mint 110 polgármester és önkormányzati megbízott jelent meg az eseményen.
Évek óta foglalkoztatja a szakembereket az, hogyan lehet a fejlődést olyan módon fenntartani, hogy az közben gazdaságos és környezetbarát legyen – mondta Kormánymegbízott Úr. Elgondolkodtató idézetet hallhattak tőle a jelenlévők Áder János köztársasági elnök Újévi beszédéből is: „ És miért ne egészíthetnénk ki újévi fogadalmainkat azzal, hogy mindennapi életünk részévé tesszük természeti környezetünk védelmét, hiszen nem a természetnek van szüksége ránk, emberekre, hanem nekünk, embereknek van szükségünk az életünk forrását jelentő természetre? ”
A szakmai konferencia központi témája és egyben főszereplője egy energianövény, az Arundo donax, magyar nevén „olasz nád” volt. A korszerűsítés a folyamatos fejlődés nélkülözhetetlen mai világunkban, emellett azonban figyelembe kell venni, hogy Földünket örökségül hagyjuk utódainkra. Az Arundo egy olyan biomassza, ami egyszerre nyújt lehetőséget az energiafüggetlenség kivívására és környezetünk védelmére.  

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke felhívta az összegyűltek figyelmét arra, hogy a Területfejlesztési Operatív Programban nyílik majd lehetőség az önkormányzati tulajdonban lévő épületek energetikai korszerűsítésére pályázni és figyelmükbe ajánlotta az Arundo Cellulóz Farming Kft által kínált bioenergiai lehetőségeket. 

Varga Péter az Arundo Cellulóz Farming (ACF) Kft. tulajdonosának köszöntője után Pákozdi Sándor, az ACF társtulajdonosa és ügyvezetője mutatta be a dr. Márton László, professzor által (őssejt alapon, ipari volumenű mikroszaporítási technológiával) kifejlesztett Arundo elnevezésű energianádat.
A világszabadalmi technológiával előállított Arundo-nak kiváló a termésátlaga, számos jó tulajdonsággal bír és ami a leglényegesebb, hogy képes kiváltani a gázzal való fűtést, azaz megteremteni az energiafüggetlenséget egy természetbarát és költséghatékony módszerrel. A növény bemutatása után Pákozdi Úr felvázolta az általa képviselt cég ajánlatát az önkormányzatok számára: 
Pákozdi Sándor ACFAz önkormányzat a közmunkaprogramban részt vevőkkel elvégeztetni a talaj-előkészítési munkákat, majd az ACF biztosítja a telepítésre alkalmas földlabdás palántákat, tízezer darabot hektáronként. A későbbiekben a közmunkaprogramosok végezhetik az ültetést, gyomirtást, betakarítást. A konstrukcióban részletfizetési kedvezményt is igénybe vehetnek a települések, továbbá élvezhetik a cég teljes körű támogatását, amely keretében eredési garanciát vállalnak a palántákra és szakértői támogatást nyújtanak minden munkafolyamathoz.
Ez a komplex program azért is előnyös az önkormányzatok számára, mert a közmunkások számára értékteremtő munkát nyújthatnak és a megtermelt tüzelőanyag egy részét akár szociális tüzelőként a rászorulókhoz is eljuttathatják. Az ügyvezető példaként a kaposfői és a tiszasasi polgármestert említette, akik már évek óta az Arundo segítségével termelnek energiát a településükön.

Gyói Gábor, Tiszasas polgármestere személyesen is tiszteletét tette a konferencián és közvetlen, élvezetes előadással kívánta lelkesíteni polgármester társait, hogy váltsanak ők is zöld energiára. Hiteles bemutatkozója mindenki számára kedvet csinálhat, hogy kövesse a polgármester úr példáját. A számok is magukért beszélnek. Évi több mint egymilliós fűtésszámlát, 120 ezer forintos kiadássá csökkentett Gyói Úr önkormányzata az Arundo használatával.
Példáját követve, ki ne szeretné tizedére csökkenteni a fűtésszámlát?

Dr Rezsőfi István a Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója a közmunkaprogramról tartott előadást, míg a területigénylés lehetőségeiről Dr. Holhós-Kovács Szilárd, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet osztályvezetője adott értékes információkat az állófogadást megelőző blokkban.

Összefogásra és a szövetkezetek fontosságára hívta fel a figyelmet Rozsály Község polgármestere, Sztolyka Zoltán
A konferencián Madár Viktor, a Pyrowatt Kft ügyvezetője mutatta be az általa és mérnöktársai által kifejlesztett és Magyarországon legyártott mobil szenesítő berendezést, melynek köszönhetően a nádaprítékból magas kalória­tartalmú és jól tárolható faszén állítható elő.

A záróakkord Motál György, ACF programigazgató prezentációja volt, melyben bemutatta az általa kifejlesztett kalkulátort, aminek segítségével néhány perc alatt kiszámítható a befűtendő terület, átlagos négyzetméterenkénti energiaigény alapján a beültetendő terület mérete, és így az energianád palánták szükséges mennyisége.
Az ACF képviselői a nyíregyházi konferenciát követően, 15-én Gyöngyös – Tass-pusztán a Károly Róbert Főiskola szervezésében tartottak szakmai tanácskozást szintén polgármesterek számára.

Post a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük