Pages Menu
Categories Menu

Megújuló Energia

 

 

A mai környezettudatos gondolkodás egyre inkább előtérbe helyezi a megújuló energiaforrások használatát.

A megújuló vagy alternatív energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki, jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

A megújuló energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, alkalmazásuk nem károsítja a környezetet, ugyanakkor nem is fogják vissza az emberiség fejlődési lehetőségeit. A nem megújuló energiaforrások, mint amilyen a földgáz, kőszén vagy a kőolaj, halmozódó káros hatásokkal bírnak. Használatuk üvegházhatáshoz, levegőszennyezéshez, vízszennyezéshez vezet.

Az alternatív energia gyűjtőfogalom, mely alatt az alábbi energiaforrásokat értjük:

  • napenergia,
  • szélenergia,
  • biomassza,
  • geotermikus energia,
  • vízenergia

A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. A biomassza segítségével fosszilis tüzelőanyagok válthatóak ki és ideális esetben az elégetett növényi anyag 1 éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét. A biomasszából, pl. bioetanolként üzemanyag is készíthető.

Ilyen biomassza növény az Arundo energianád, amelyet csak egyszer kell elültetni, majd évtizedekig újratermelődik és fűtési alapanyagul szolgál.