Pages Menu
Categories Menu

Energiaültetvény

 

 

Földterületén alakítson ki energiaültetvényt!


Összevetve az Arundo donax által megmutatkozó mérsékelt égövi biomassza potenciált egyéb lágyszárú évelő növényfajokkal, megállapítható, hogy az Arundo esetében szignifikánsan kevesebb gyomirtó szer, rovarirtó szer és műtrágya felhasználás szükséges oly módon, hogy hektáronként – öntözetlen körülmények között – a 20-40 tonna szárazanyag termelés tervezhető (észak-olaszországi adatok alapján). Marginális területeken is kitűnően adaptálódik, pl. sós, túlzottan lúgos, időszakilag elárasztott talajokon, szénnel és mezőgazdasági, ipari kémiai anyagokkal szennyezett talajokon is termelhető.

A növény életciklusa az eddigi tapasztalatok alapján 20 évnél többre tervezhető, ezen idő alatt a telepítés költségei, és a talaj-előkészítése jelenti a legnagyobb munkát, költséget. A következő években az Arundo donax nem igényel talajművelést, lombja fedi a talajt, a szárak összeérnek és záródnak, a talajt sűrűn áthálózó gyökérzet megköti annak felületét az erózióval szemben, és kitűnő víztartó, vízfelvevő, vízmegőrző réteget képez a hirtelen lezuhanó, nagy mennyiségű csapadék idején is. A hatalmas gyökértömeg következtében a beállt állomány kitűnően bírja az átmeneti és hosszabban tartó szárazságot, egyúttal rendkívül sok szerves anyagot juttat a talaj mélyebb rétegeibe is, miközben lebontja a talaj különböző szerves szennyeződéseit, a gyökeret körülvevő intenzív mikrobiális aktivitás segítségével. Ezt a különleges, „edafon” környezetet a szakirodalomban arról ismerik, hogy az Arundo számára kiegészítő nitrogénforrás műtrágya formájában nem vagy csak az ültetvény életének elején szükséges, hiszen a mikrobák által megkötött légköri nitrogén az ősz és tél folyamán feltáródik, és a gyökerekben halmozódik fel, mely a következő vegetáció időszakában maradéktalanul hasznosul. Kevéssé tanulmányozott, de nem elhanyagolható szempont az is, hogy az intenzív talajélet következtében a zárt lomb alatt un. lokális széndioxid-akkumuláció alakulhat ki, amely szántóföldi spontán szénsavtrágyázásként is felfogható (Renaud-effektus). Az eddigi tapasztalatok szerint a betakarítást követően a saját Arundo hamu (pl. a szingáz előállító erőművek mellékterméke) területre kijuttatása biztosítja az egyéb ásványi sók stabil körforgását.

Az Arundo donax rendkívül mértékben ellenáll a klímaváltozásokkal szemben. Világszerte 50 év feletti, érintetlen állományok is ismertek, mezőgazdasági beavatkozás és művelés nélkül. Az Arundo donax rizómái zömökek, horizontálisan nem terjednek ún. tarackoló gyökerekkel, mint azt teszi pl. a bambusz vagy a nád. Egyes hazai botanikus kertekben egyetlen növényről telepített 30 éves Arundo állomány tövének sugara elérheti a 4-5 métert. Tekintettel arra, hogy életképes magja nincs, az olasznád nem tekinthető ún. invazív, agresszív módon terjedő, kiirthatatlan fajnak.

 

Az Arundo energiaültetvény előnyei
 

 • Szokványos agrotechnológiát és aratást igényel (mint pl a kukorica esetén)
 • Évelő: nem igényel újraültetést és évenkénti földművelést
 • Nincs specializált kórokozója vagy kártevője
 • Gyors növekedésével túlnövi a gyomokat, herbicid kezelés nem szükséges
 • Az érett állomány lábon tárolható aratás előtt – nem rothad, nincs tűzveszély (megőriz >50% nedvességtartalmat)
 • Szegény, marginális talajon is termeszthető (sós, szikes, savanyú, alkálikus, szennyezett)
 • Felszáritja a pangó vizeket miközben jól bírja a hosszantartó aszályt is
 • Megköti a talajt, erózió ellen véd
 • Nem szegényíti el a talajt, a mobilis tápanyagokat hatékonyan átcsoportosítja a rizómákba és csak az ‘üres’ lignocellulóz biomassza kerül aratásra
 • Alacsony műtrágya igényű
 • Kiemelkedően magas hozam – 50-110 atrotonna/ha/év – akár több mint 20 éven keresztül is
 • Javítja a talajminőséget, alkalmas fitoremediációra (kőolaj-, benzin-ömlés, mezőgazdasági szermaradvány, szerves környezetszennyező anyagok, nehézfémek)
 • Kiváló pellet, brikett, torrefaction, faszén és biochar alapanyag
   

 

 

Termékek
 

arundo-ex-vitro-plantlets

Az Arundo gyökérmosott ex vitro plánta üvegházi ültetésre alkalmas.

Vírusmentes, genetikailag stabil (GMO mentes).

Ez az ex vitro olasznád palánta erős gyökereivel, alkalmas üvegházban a csoportos ültetésre.

 

 

 

arundo-unitized-plantlets


Arundo bareroot ex vitro palánta üvegházi ültetésre alkalmas.

Vírusmentes, genetikailag stabil (GMO mentes).

Ez az ex vitro olasznád palánta erős gyökereivel, alkalmas üvegházban az egyedi ültetésre.