Pages Menu
Categories Menu

Cellulóz etanol

 

 

A bioetanol (víztelenített alkohol) olyan alkohol alapú alternatív üzemanyag, melyet cukor, keményítő, cellulóz és hemicellulóz tartalmú növényi alapanyagokból állítanak elő, úgy hogy a keményítőt, a cellulózt, valamint a hemicellulózt először cukorrá, majd a cukrot alkohollá alakítják át. A keletkező alkoholt lepárlással választják el.

Az Arundo donax bioetanol előállítási célú felhasználásával új vegyipari alapanyagot teremt a mezőgazdaság a kémiai ipar számára. Az új generágiós enzim-fejlesztésének köszönhetően a növényi cukor kivonási arány minimum 10%-al javult (Chemtex).

4 tonna nád = 1 tonna cellulóz etanol

A fennmaradó massza lignintartalmának további energetikai feldolgozása is lehetséges (Chemtex).

A Föld fosszilis energiakészletei egyre fogynak, és megjelenik az igény a környezettudatosabb energiafogyasztásra. A közlekedési szektor is környezetkímélőbb megoldások keresése felé fordul. Ennek egyik lehetősége megújuló üzemanyagok használata. Alkalmazásukkal csökkenthető a nettó üvegházhatású gázkibocsátás, redukálható a kőolajimport, így pedig az energiafüggőség. A benzin helyettesítésére alkalmas bioetanol előállítása jelenleg első generációs technológiával, magas keményítő és cukortartalmú növényekből (pl. kukorica, búza) elcukrosítást követő alkohol fermentációval történik. Mivel nyersanyagbázisa konkurál az élelmiszeripari alapanyagokkal, így hosszú távon nem lehet fenntartható ennek előállítása. Az Európai Uniós direktívák és a hazai szabályozás is második generációs, cellulóz alapú előállítási technológiák további fejlesztését, valamint kereskedelmi gyártás elindítását szorgalmazzák. Ennek technológiája sokkal bonyolultabb, mint a keményítő alapú etanol előállításé. Első lépésként szükséges a növények lignocellulóz szerkezetének fellazítása előkezeléssel, ezt követi a cellulóz enzimes hidrolízise glükózzá, amit alkohol fermentációval konvertálnak etil-alkohollá. Mivel ennek a technológiának a nyersanyaga lehet bármilyen lignocellulóz növényi rész (mezőgazdasági, erdészeti melléktermék, hulladék, stb.), hosszú távon is fenntartható ez a biomasszára alapozott üzemanyaggyártás.