Pages Menu
Categories Menu
Biothek Technikai találkozó- Spanyolország

Biothek Technikai találkozó- Spanyolország


Január végén a spanyolországi Zaragozában jártunk a Biothek Ecologic Fuel által szervezett Technikai találkozón, ahol az Arundo betakarítás módját és eszközeit láthattuk.
Az utunkon végig kísért minket az Arundo, hiszen a vasútvonal mentén vadon is nőnek a több méteres példányok csak úgy, mint Olaszországban.

Az Arundo-t évszázadok óta ismerik és használják a spanyolok. Míg korábban tető és kerítés alapanyagául, napjainkban egyre inkább természetes fűtőanyagként. Energetika célokra való felhasználása egyre népszerűbbé válik az országban. 

A Biothek által szervezett bemutatósorozat , a Garrapinillos farmon történt, ahol Pákozdi Sándor képviselte Magyarországot, de olasz és francia érdeklődők is jelen voltak. 
A résztvevőknek mintegy 2 hektáros bemutató telepítésen volt alkalmuk ismerkedni a gépesített folyamatokkal.

Az Arundo rendre vágását egy John Deer 6710-es betakarítógép végezte. A vágószerkezet egy olyan résszel van kiegészítve, amely a több méteres Arundo-t kisebb 40-70cm-es darabokra vágja, roppantja és rendre rakja. A vágáskori nedvességtartalom 50 %. Az így vágott és roppantott Arundo pár napig a szél és nap hatására 15-20 %-os nedvességtartalomra szárad. A gép önjáró, hagyományos betakarítógép, kisebb átalakításokkal.

A bálázó berendezés a rendre vágott és szárított Arundot felszedi tovább darabolja kb. 20 cm-es egységekre, majd 300-350 kg-os téglaalap bálába sűríti össze. A bálázó traktorral vontatott, a „normál” bálázó (Claas Quadrant 3200) berendezéshez építenek egy általuk fejlesztett adaptert, amely a vágást és bálázásra előkészítést végzi.

A harmadik gép a rendek helyén lerakott nagy bálákat automatikusan felszedi tornyozza és a tábla szélén helyezi el.

Az Arundo-ról tudjuk, hogy alacsony igényekkel bír. Ez megmutatkozott a spanyol telepítés esetén is, ahol rossz minőségű földben is magas hozamot produkál időnkénti öntözés és műtrágyázás mellett. Szeretik és telepítik is ezért a spanyolok a mediterrán vidéken. Ahogy említették, nagyon könnyű termeszteni és mára már betakarítása is 100%-ban gépesített.

Az általunk szelektált ökotípusok között megtalálható a Biothek által telepített K12-es ökotípus is.
A technológiai konferenciának köszönhetően újabb ismeretekkel gyarapodva, még nagyobb hittel és bizalommal ajánljunk az Arundo-t, mint megújuló energiaforrást!

Post a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük