Pages Menu
Categories Menu
Atkár-Tass-puszta konferencia

Atkár-Tass-puszta konferencia

 

Forradalmi megoldás a gázfűtés kiváltására

Január 15-én, Atkár –Tass-pusztán a Károly Róbert Főiskola szervezésében került megrendezésre „Fűtsünk be? Természetesen!”- Komplex Arundo biomassza program önkormányzatoknak címmel, kifejezetten helyi önkormányzatok számára lehetőséget kínáló szakmai konferencia sorozatunk harmadik állomása.

Prof Dr Dinya László, a Károly Róbert Főiskola Fenntarthatósági Innovációs Technológiai Centrumának képviseletében nyitotta a konferenciát. A szakmai tanácskozás központi témája az Arundo donax energianád, magyar nevén „olasz nád” volt. A világszabadalmi technológiával előállított Arundo kiváló termésátlagot mutat, számos jó tulajdonsága közül a legkiemelkedőbb, hogy képes kiváltani a gázzal való fűtést, azaz megteremteni az energiafüggetlenséget egy természetbarát és költséghatékony módszerrel. 

Ezt bizonyítja a tiszasasi polgármester, Gyói Gábor példája, aki 4 éve biomasszával váltja ki önkormányzatának gázfelhasználását.
A növény mikroszaporítással történő előállításával és forgalmazásával foglalkozó cég az Arundo Cellulóz Farming, melynek társtulajdonosa és ügyvezetője Pákozdi Sándor

Pákozdi Úr nyitotta a prezentációk sorozatát, melyben bemutatta cégét és az Arundo donax-szal kapcsolatos minden főbb tudnivalót. A magyarországi programot kifejezetten önkormányzatok számára dolgozták ki, de magánszemélyek számára is kedvező ajánlattal tudnak szolgálni. A konstrukcióban részletfizetési kedvezményt is igénybe vehetnek a települések, továbbá élvezhetik a cég teljes körű támogatását, amely keretében eredési garanciát vállalnak a palántákra és szakértői támogatást nyújtanak minden munkafolyamathoz. Kiemelt pontja a programnak, hogy minden munkafolyamat végezhető közmunkaprogramosokkal.

Prof Dr Dinya László bemutatta a KRF-FITC „zöld” innovációs tevékenységét és szerepvállalását, melyet a 2004-es évtől kezdődően egészen napjainkig számos megyei, kormányzati és nemzetközi kooperáció formájában valósítottak meg. Ide sorolható egy Bioenergetikai Innovációs Klaszter létrehozása, K+F programok megvalósítása a biomassza hasznosítása területén, „ZÖLDLÁNG” néven komplex települési zöldenergia ellátás új pirolízises eljárással, új fafajtákkal, termesztési és betakarítási technológiákkal.

A biomasszák energetikai hasznosításáról Király Károly, energetikusa Fenntarthatósági Innovációs Technológiai Centrum szakembere tartott bemutatót, majd pedig Lesták Imre a Briomassza Kft képviseletében a fűtés és energia előállítás témakörében tartott előadást. Cégének együttműködése az ACF-fel garanciát biztosít arra vonatkozóan is, hogy a többlet biomassza, amennyiben keletkezik ilyen, általuk felvásárlásra kerül. 


A záró prezentációt Motál György, ACF programigazgatója tartotta, aki bemutatta az általa kifejlesztett kalkulátort, aminek segítségével néhány perc alatt kiszámítható a befűtendő terület, átlagos négyzetméterenkénti energiaigény alapján a beültetendő terület mérete, és így az energianád palánták szükséges mennyisége. Előadását színesítette egy fekete-fehér filmfelvétel, amely a 40-es évek Olaszországának arundo termesztését és annak ipari hasznosítását mutatja be.  Jelen vagy jövő az Arundo? A válasz egyszerűnek tűnik: a múltban és jelenben külföldön már sikerrel használt energianövény, a jövő megoldása is egyben! 

Az energiafüggetlenség megvalósításának „zöld kulcsát” adja az érdeklődők kezébe az Arundo Cellulóz Farming!
Az ACF képviselői február 11-én tartanak újabb konferenciát, ezúttal Apátfalván. A rendezvény házigazdája a magyarcsanádi polgármester lesz. 

Post a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük